Om prosjektet «På sporet av frihet»

Last ned layoutet versjon av prosjektbeskrivelsen her:

Prosjektbeskrivelse Tracing Freedom – På sporet av frihet


«Delvis frihet finnes ikke».

Nelson Mandela

 

FNs menneskerettighetsdeklarasjon:

Article 1

«All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood».

Article 2

 «Everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction of any kind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status. Furthermore, no distinction shall be made on the basis of the political, jurisdictional or international status of the country or territory to which a person belongs, whether it be independent, trust, non-self-governing or
under any other limitation of sovereignty».
 

New York, 10. desember 1948


En kort historie

2008. Jeg inviteres til fotofestivalen «Chobi Mela» i Bangladesh. Festivalens tema er «Frihet».
Jeg tenker på George Bush. «Enduring freedom». Og jeg takker ja, uten å vite at jeg snart begynner på mitt livs største og viktigste dokumentarprosjekt.
Men dagene går og et frø slår rot. Jeg drømmer, grubler, vingler. Jeg bestemmer meg. Jeg pakker Landroveren og kjører. Alene. Til Dhaka.
På den fire måneder lange turen gjennom 20 land møter jeg vidt forskjellige mennesker fra alle sosiale sjikt.
Alt fra analfabeter til tidligere vinner av Nobels Fredspris Muhammad Yunus.
De aller fleste er «vanlige» mennesker jeg har møtt langs veien.
Jeg har totalt portrettert mer enn 170 av dem fra 30 forskjellige land.
Spørsmålet har hele tiden vært:   Hva er frihet?

«På sporet av fridom/Tracing Freedom» er et uavhengig og egenfinansiert prosjekt bygget på nysgjerrighet og idealisme, hvor mennesker fra en rekke land deler sin oppfatning av frihet – og av hva begrepet betyr for dem.
Prosjektet er utgitt som bok på Eige Forlag som er mitt eget forlag og en utstilling som er sett av 70.000 mennesker i Bangladesh, Nepal og på Rådhusplassen i Oslo, hvor den ble satt opp i samarbeid med Nobels Fredssenter. Utstillingen har også stått på Lofoten Internasjonale Fotofestival samt flere andre steder i Norge. I tillegg har bildene og boka har vært presentert for hundrevis av norske elever gjennom Kunst i skolen.
Prosjektet ble i 2010 tildelt Hans Christian Osterøs minnepris, samt Blanch Majors forsoningspris, som tildeles noen som har utmerket seg «i respekt for menneskeverd og toleranse» og «i et aktivt forsvar for alle menneskers likeverd».
Dette har fått mange til å tro at jeg er ferdig. At jeg lyktes.
Men for meg var turen til Bangladesh bare begynnelsen. Resten av reisen begynner her, i en tid hvor ytringsfrihet og annen frihet trues fra både gamle og nye hold. Og hvor flere mennesker enn noen gang i moderne historie drives på flukt.
Landroveren er reparert. Et knallsterkt lag er bygget. Og spørsmålet dirrer fremdeles i luften.

«Hva er frihet?».

 

Hvorfor?

«We will give the Iraqi people their freedom back!»

Er frihet en vare, som kan stjeles og røves tilbake? Eller er det en idé? En menneskerett? Eller bare en fornemmelse? Er frihet å kunne hente vann i brønnen uten å bli voldtatt? Å spille punk i en iransk kjeller? Er frihet fravær av forpliktelser – og fra kjærlighet, vennskap og familie? Eller er frihet det motsatte; En vei ut av ensomhet? Er frihet en protese? Eller tilgivelsen? Er det Oslo Pride, aktiv dødshjelp eller prinsippene til Edward Snowden? Er det mopedlappen? Eller er det å se datteren løpe barbeint ved bredden av Oslofjorden, første dag i sommerferien?

Sannheten er at ingen vet. At alle mennesker har et forhold til frihet, men at ingen – absolutt ingen, er like.

Men vi er mange som husker Georg W. Bush sin tale for 14 år siden. «We will give the Iraqi people their freedom back!». Bush rettferdiggjorde invasjonen av Irak, men sørget for at USA og dets allierte siden har blitt hjemsøkt av problemer og kritikk for sine Operation Enduring Freedom (OEF) – landets offisielle navn på krigen mot terror.

Hvordan gikk det?

I 2016 står verden ovenfor et større antall flyktninger enn noen gang tidligere i moderne historie – mennesker som drives inn i usikkerhet og redsel, i landflyktighet eller til fortielse, av mennesker som forsøker å definere deres forhold til frihet gjennom vold, forfølgelse og krav om definisjonsmakt.

Kalifatet Islamsk Stat (IS) representerer en organisert men samtidig lite oversiktlig trussel i Midt-Østen og det nordlige Afrika. Og i skrivende stund fordøyer verden terroren på Atatürk flyplass i Istanbul – det siste av en lang serie angrep i både Tyrkia og Europa. Og samtidig som vestlige militærmakter virker å akseptere Russlands annektering av Krim, glemmer pressen at mennesker fremdeles dør i kamp i Øst-Ukraina. Dette skjer i EU, hvor mantraet er fri flyt av kapital, varer og penger, men hvor friheten er blitt en trussel. «Brexit» har ført til krav om folkeavstemninger også i andre land, fremført av høyrepopulister som nører opp under fremmedfrykt og rasisme.

Hva skjedde med definisjonsmakten?

  • Med «Tracing Freedom » skal vi forsøke å frigjøre begrepet fra historie, konnotasjoner og dem som hevder retten til å definere, enten de agiterer med gamle skrifter, forakt for Brüssel eller legitimiteten i Det Hvite Hus. Vi vil gi det til dem som bør eie det: Folk flest.
  • Vi skal følge flyktningestrømmen, men motsatt vei. Vi skal gjennom landene hvor den Arabiske våren brøt ut. Vi skal krysse Afrika, ta båt til Argentina, møte urfolk og ofre for narkotika-kartellenes herjinger. Og vi skal portrettere «kontinentet» USA, hvor «Operation enduring freedom» ble født for 14 år siden.
  • Vi skal møte unge, gamle, rike, fattige, frie, fengslede, flyktninger og statsledere.
  • Vi skal se dem rett i øynene, lytte og gi dem talerøret pressen er redd for. Vi skal la dem se oss rett tilbake i øynene og hjelpe oss å finne noe som aldri før er funnet: Det sanne mangfoldet av nyanser, tolkninger og følelser knyttet til frihet.
  • Men også fordi frihet faktisk er mer enn en jakt på begrensninger.
  • Og fordi «På sporet av fridom» er et prosjekt mange har drømt å gjøre, men ikke hatt mulighet til å gjennomføre.

Hva skal det bli?

I likhet med forprosjektet skal hele «På sporet av fridom» presenteres som bok og utstilling. Vi skal også lage en interaktiv nettside. Denne skal skape en relasjon til så mange mennesker som mulig allerede underveis på reisen. Det blir et slags nettsamfunn for frihet ala Facebook, der folk kan laste opp sitt bilde og sin definisjon av ordet frihet. I tillegg vil vi presentere korte videodokumentarer laget av oss, samt presentere historier innsendt av dem dette prosjektet egentlig handler om: Folk flest.

 

 

 


– For å lykkes med det, har jeg hørt på dem som kalte den første turen galskap.
Jeg har bygget et lag – et sterkt lag!


Fra meg til oss

Flyktningehjelpen vil bidra med logistikk, sikkerhet og tilgang der de har partnere og personell. Det er uunnværlig for meg og fotojournalistene i dokumentarbyrået Paragon Features, som har høstet en rekke priser for sitt arbeid portrettet av en hel generasjon ungdom i etterkant av 22.07.2011. Det samme gjelder film- og dokumentarfotograf Frank Alvegg. Han vil være med og dekke opp der Paragon-gutta ikke han anledning til å være med. Sammen vil de bidra med filmproduksjon og annet innhold til den interaktive nettsiden, siden designes og utvikles av Making Waves.
Selve innholdet, som sendes av oss som er på tur og av mennesker fra hele verden, deskes og publiseres av Kevin Reeder – som bl.a. oversetter utstillinger og annet for Nobels Fredssenter. For å sikre kommunikasjon med hjemmeredaksjonen er jeg i dialog med ulike teleselskaper om sponsing av satellittelefon og verktøy for å kunne arbeide digitalt i felten.

På sensommeren 2016 er tiden inne for å søke finansielle støttespillere, i første omgang Fritt Ord og Fond for Lyd og Bilde. Jeg vil også bruke pilotboka til å kontakte forlag med tanke på en intensjonsavtale.

Når det gjelder planlegging og finansiering av bok, utstilling og presentasjonsturnè vil dette skje i etterkant av reisen.

Avslutning

Med «På sporet av fridom/tracing Freedom» håper vi å motivere mennesker over hele verden til å reflektere over den frihet de selv opplever i sine egne liv, nabolag og land.

Og å inspirere til en mer åpen og sjenerøs innstilling til andre mennesker.

Vi leter etter ulikheter.

 Kanskje finner vi likheter også. 

Front-Gjeter
Kontakt: tom(at)tomhatlestad.com